Hörneå bys hemsida
web-redaktör:
lena.lindholm
kontakt

Gunnar Nordahl på tapeten igen!

Bolletinen - Gunnar Nordahl och Ingemar Häggström - Titelsida

<<<<>>>

Fotbollsmamman från Hörnefors som blev Sveriges populäraste kvinna

DEL 1

DEL 2

DEL 3

DEL 4

DEL 5

<<<>>>

Sportkultur i "Hörneåfors"

Hörnefors historia

Hörneås historia

<<<>>>

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Fotbollsmamman från Hörnefors som blev Sveriges populäraste kvinna - DEL 1

BOLLETINEN NR 2 2024 - av Ingemar Häggström

Telefonen ringer hos familjen Nordahl i Hörnefors Klockan är 20.30 fredagen den 13 augusti 1948 när Sven Jerring förkunnar att Sverige är OS-guldmedaljörer i fotboll för de svenska radiolyssnarna. Strax därpå, ringer Dagens Nyheter (DN) upp familjen Nordahl för att gratulera. Mamma Nikolina, tvillingarna Göran och Gösta är hemma. Pappa Emil är på arbetet på sulfitfabriken. Emil är brödernas största supporter som sällan missar en match. Till Gun nar brukade Emil ropa, så att det hördes över hela Idrottsplatsen i Hörnefors: ”Skjut Gunnar! Skjut!”.

Nikolina Nordahl - Bolletinen

Bild 1. Mamma Nikolina Nordahl betraktar en inramad bild av sina tre söner Knut, Gunnar och Bertil. I bakgrunden vid fönstret pappa Emil.

Nikolina berättar att hon inte har vågat lyssna på radion eftersom hon var rädd att någon av hennes pojkar skulle skada sig. Göran och Gösta har däremot suttit som klistrade vid radion. Det blir oroligt hos familjen när Sven Jerring berättar att först Gunnar och sedan Bertil sparkats ned. Pappa Emil har fått rapporter från London av en måg som regelbundet sprungit över till fabriken.

Emil och Nikolina flyttar till Hörnefors
Emils far Isak Nordahl och farfar Abel Nordahl var smeder på Siljansfors bruk i Mora socken. På 1860-talet flyttar Isak till norra Hälsingland, troligen för arbete på Gränsfors bruk. Ungefär 1880 flyt tar Isak vidare till Hörnefors järnbruk, där familjen bosätter sig i en arbetarbostad vid det Övre bru ket. Emil föddes 1886. Delar av familjen Nordahl flyttar så småningom till brukstorpet Ysseldalarna några kilometer från järnbruket. Det finns en ladugård och några kor på torpet.

Nikolina kommer från västerbottnisk bondesläkt och föddes 1888 i Häggnäs sju kilometer från Hörnefors. Nikolinas morfar var drängen Mats Vilhelm Jonsson Hörning, son till en kronobåtsman i Lögdeå. Liksom romanfiguren Carlsson i August Strindbergs Hemsöborna, blir Hörning hemmansägare när han gifter sig med änkan vars make drunknat. Nikolinas farfars-morfar är nämndemannen i Umeå tingslag och hemmansägaren ”Gamm PellPersa” som är känd från flertalet historier från den ryska ockupationen av Västerbotten 1809. Sex generationer tidigare i rakt nedstigande led hittar vi Anders Finne som i början av 1600-talet övertar ett ödehemman i trakten. Anders är troligen skogs f inne med rötter i Savolax i östra Finland.

På 1910-talet gifter sig Emil och Nikolina och flyttar till en lägenhet på ett rum och kök i Posthuset i Hörnefors. I början av 1950-talet flyttar de till den villa som Gunnar köper till föräldrarna. Nikolina tyckte att det var fint och trevligt i lägenheten i Posthuset. Emil och Nikolina får sex söner och fyra döttrar. Den äldste sonen Vilhelm (efter Hörning) dör som liten. Emil arbetar på sulfitfabriken. Nikolina är hemmafru och senare kommunpolitiker i Hörnefors.

Norrbyskär och Hörnefors är två av Norrlands bästa lag
Bygden mellan Ångermanland och Västerbotten är ett gränsland med tydliga dialektskillnader och många vattendrag. Mo & Domsjö gör stora investeringar i trakten vid sekelskiftet genom att bygga upp sågverksön Norrbyskär och sulfitfabriken i Hörnefors. Samtidigt läggs Hörnefors järnbruk ned som har bedrivit verksamhet sedan 1775.

Frans Kempe skapar på Norrbyskär ett mönstersamhälle. Kempe är humanist men styr bolaget efter eget huvud. På Norrbyskär bygger bolaget bostäder, skola, fotbollsplan, ordenshus och kägelbana. Arbetarna har fri sjukvård, pensions- och änkeförsäkringar och pensionsåldern är 56 år. En lärare anställs med uppgift att också utveckla föreningslivet.

Norrbyskär kallas ”den gröna fotbollsön” och vinner DM i Västerbotten åtta gånger mellan 1912 och 1933. Förutom Västerbottensserien och Nedre norrländska, spelar Norrbyskär och Hörnefors i Kempeserien mot andra Mo & Domsjö bruk.

Bolletinen nr2 2024

Bild 2. Hörnefors lag säsongen 1937/38 En 15-årig Gunnar Nordahl gör sin debutsäsong. Från vänster: Gustaf Lindström, Isidor Nording, Bertil Nordahl, Ivan Persson, Knut Nordahl, Gunnar Nordahl, Carl Häggström, Henrik Hedin, Ragnar Thornberg, Alvar Danielsson. Målvakt Tore Persson. Elva år senare är tre av spelarna olympiska guldmedaljörer.

Fyra kilometer norr om Norrbyskär startar verksamheten vid Hörnefors sulfitfabrik 1906. Kempe bygger bostäder, ny kyrka, skolhus, prästgård och lärarbostäder. Hörnefors Idrottsförening bildas 1908 och fotbollslaget kallas ”det röda lejonlaget”.

Klas Sundelin anställs som brukspredikant och rapporterar både till Kyrkan och till Kempe. Av Kempe får Sundelin många administrativa uppgifter i Hörnefors kommun. Söndagsgudstjänsterna är välbesökta men Hörneforsborna blir otåliga när avspark för fotbollen närmar sig. Kantorn får då ofta rädda upp situationen genom att spela den sista psalmen så snabbt att församlingen inte hinner sjunga med.

Hela Hörnefors stödjer sitt fotbollslag och till och med prästens son Arne Sundelin spelar i laget. Matcherna mot Norrbyskär är heta både på och utanför planen. En grund för osämjan är att hörneforsarna tycker att norrbyskärarna ofta skall göra sig märkvärdiga och ”vill vara lite för mer”. Efter en match på Norrbyskär jagas Hörneforslaget ända ned till färjan. Spelarna får ta emot glåpord och stenkastning ända tills båten lägger ut från land.

Ingemar Häggström
Bolletinen nr2 2024

Har Du något att berätta? Maila Din berättelse eller artikel till redaktionen.

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se